Hoe werkt chiptuning?

Kort en bondig? Chiptunen is het optimaliseren van de software van het motorregelapparaat. Deze computer reguleert de complete aansturing van de motor. Denk aan inspuiting, onsteking en het reguleren van emissie.

SFR Electronics gebruikt berekeningen en metingen gemaakt tijdens het rijden om te begrijpen hoe de software van het motorregelapparaat werkt. Door na elke wijziging aan de software deze metingen opnieuw te doen creëren we stap voor stap het eindproduct. Het is erg belangrijk dat de motor in goede staat verkeert. We gebruiken dan ook alleen motoren met weinig draaiuren om zeker te weten dat de gemeten resultaten kloppen.

Wanneer we eenmaal een kwalitatief hoogwaardige tuning hebben ontwikkeld voor een specifieke motor, versnellingbak of motorfiets kunnen we deze op alle gelijkwaardige modellen toepassen.

In de meeste gevallen voldoet een tuning naar de wens van de gemiddelde klant. Echter kunnen we altijd specifieke aanpassingen verzorgen, wanneer dit nodig is.

Waarom heeft de fabrikant de software niet al geoptimaliseerd?

Dit heeft verschillende redenen. Denk bijvoorbeeld aan opgelegde emissie-eisen en andere economische belangen. Een goed voorbeeld zijn verschillende gradaties in vermogen bij modellen van BMW. De verschillende 1-serie benzine modellen hebben mechanisch gezien exact dezelfde motor, echter heeft niet elk model hetzelfde vermogen. Dit is enkel en alleen elektronisch geregeld. Hierdoor kan BMW toch verschillende modellen verkopen, zonder voor elk model een andere motor te ontwerpen en/of bouwen.

Wanneer is chiptuning op maat gewenst?

Wanneer een auto of motorfiets vele kilometers heeft gereden zal de motor uiteraard meer zijn versleten dan een nieuw exemplaar. Naast slijtage speelt ook vervuiling een grote rol. Er zit hierin nog een verschil tussen diesel en benzine.

Diesel

Een moderne dieselmotor moet aan vele emissie-eisen voldoen. Ze zijn onder andere voorzien van een DPF roetfilter, een EGR klep en/of een AdBlue additief systeem. Naast deze oplossingen om emissies te verlagen slijten ook conventionele onderdelen zoals de verstuivers, de turbo en de luchtmassameter. Al deze onderdelen kunnen mechanische en elektronische storingen veroorzaaken waardoor een motor steeds slechter gaat functioneren, vervalt in storingen en vermogen verliest.

Benzine

Ook benzine motoren zijn geregeld uitgevoerd met een EGR klep. Daarnaast zijn ze voorzien van een katalysator en verschillende lambdasensoren. De laatste worden door het motorregelapparaat gebruikt om emissie en de verbranding bij te stellen. Wanneer deze lambdasensoren vervuilen, gaan de gemeten waardes steeds meer afwijken. Uiteindelijk zal de motor hier steeds slechter van gaan draaien en vermogen verliezen en/of in storing vervallen. Ook reguliere onderdelen zoals bougies, bobines, luchtmassameters en de turbo kunnen voor problemen zorgen.

Wat is belangrijk om in gedachte te houden?

Wanneer een auto of motorfiets niet meer functioneert als een nieuw exemplaar, veroorzaakt door de eerder uitgelegde slijtage en vervuiling is het belangrijk om vast te stellen dat een motorblok gezond is, alvorens een tuning toe te passen. Het is bovenal belangrijk dat de auto volgens de voorgeschreven intervallen is onderhouden. In sommige gevallen moeten we de tuning bijstellen om de motor te beschermen, dit kan als gevolg hebben dat de resulterende vermogenswinst lager uitvalt dan verwacht. Echter vinden wij een veilige tuning belangrijker dan meer vermogen. Betrouwbaarheid staat bij SFR Electronics hoog in het vaandel.

© SFRElectronics 2024. All Rights Reserved.